Traditionele kerkliederen of de moderne kerst popmuziek?

Geplaatst op: 28-11-2012

Bij kerstmuziek kan er aan verschillende liederen gedacht worden. Zo denkt de oudere generatie waarschijnlijk eerder aan de kerstliederen die op kerstavond in de kerk werden gedraaid, terwijl de jongere generatie eerder aan de hedendaagse kerst popmuziek denkt. Deze twee muziekstijlen hebben natuurlijk veel verschillen, maar er bestaan tevens ook een aantal overeenkomsten, die nodig zijn om het ware kerstgevoel van het liedje over te brengen op het publiek. Zo zijn er ook een aantal christelijke kerkliederen omgetoverd naar een meer hedendaags liedje, door bijvoorbeeld het tempo iets te versnellen.

Bekende traditionele kerstliederen

Kerstmuziek bestaat al heel wat jaar en er zijn dus ook al veel verschillende liedjes gemaakt. Op kerstavond is het gebruikelijk om met de hele familie naar de kerstdienst in de kerk te gaan. Tijdens deze mis worden er niet alleen kerstverhalen verteld, maar worden er ook diverse kerstliederen gezongen door het kerkkoor. Een paar van deze liederen zijn bijvoorbeeld; Stille Nacht, Heilige nacht of De herdertjes lagen bij nachte. Deze liederen hebben een katholieke klank en zijn ook heel bekend bij het grote publiek, ook bij diegene die nog nooit naar een kerkdienst zijn gegaan met kerst.

Bekende popmuziek

Kerst is een goed onderwerp om een tekst over te schrijven. Vandaar dat er ook vele diverse soorten kerstliedjes zijn. Deze kerstliedjes worden tijdens de kerstperiode regelmatig gedraaid op radiozenders. Ook worden er de periode voor en tijdens kerst speciale kerstzenders opgericht, die alleen maar kerstliedjes draaien. Deze zijn zenders zijn naarmate de kerst nadert ontzettend populair. Er zijn een paar kerstliedjes die iedereen kent en die ook elke dag wel gedraaid worden. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan Maria Carey met All I want for Christmas, Wham met Last Christmas en Chris Rea met Driving home for Christmas. Deze liedjes zijn heel erg herkenbaar en daardoor worden zij ook door veel mensen gezien als de ultieme kerstnummers.