De mooiste kerstliedjes ooit!

Geplaatst op: 06-12-2012

Kerst brengt vaak bij veel mensen een speciaal gevoel met zich mee. Dit gevoel wordt veroorzaakt door verschillende aspecten. Zo is er natuurlijk de kerstgedachte die iedereen van jongs af aan met zich meekrijgt en zijn er speciale kerstversieringen, zoals kerstbomen en kerstverlichting. Daarnaast bestaat eerste en tweede kerstdag vaak uit gezellige activiteiten die je met je familie onderneemt, zoals een kerstdiner. Maar tijdens de kerstperiode wordt er ook speciaal aandacht besteed aan de muziek. Er bestaan namelijk veel kerstliederen, die veelvuldig gedraaid worden tijdens de dagen rond kerst.

De kenmerken van een goed kerstliedje

Voor veel artiesten is het een droom om een ultiem kerstliedje te produceren, die vaak gedraaid wordt tijdens de kerstperiode. Het is echter niet zo simpel om zo'n liedje te produceren. Een goed kerstlied moet namelijk een bepaald gevoel uitdragen, die het kerstgevoel nog meer versterkt. Het volstaat dus niet om alleen de tekst kerstwaardig te maken, ook de melodie en zang moeten op de één of andere manier kerstwaardig zijn. Veel producers kiezen er daarom voor om het geluid van een arrenslee of iets dergelijks in de melodie te verwerken. Als laatste is de factor tijd ook erg belangrijk. Er gaat meestal een aantal jaar overheen voordat een liedje echt als een kerstnummer wordt geaccepteerd. Vandaar dat de meest bekende en mooiste liedjes ook al een aantal jaar oud zijn.

De liedjes van dit moment

Ieder jaar wordt er weer een nieuwe lijst met de populairste kerstliedjes uitgegeven, vaak ook meerdere malen door verschillende radiostations. De verschillen in deze kerstlijsten zijn echter minimaal. Zo komen 'Driving home for Christmas', 'All I want for Christmas', 'Last Christmas' en 'Do they know it's Christmas' in bijna alle lijsten wel in de top 5 voor. Dit laatste liedje heeft ook nog eens de ware kerstgedachte als achtergrond. Het is namelijk geschreven voor een Live Aid uitzending, waar mensen geld konden storten voor de hongersnood in Ethiopië. Hier deden veel bekende artiesten uit die tijd belangeloos aan mee, wat de gedachte achter het liedje alleen maar mooier maakt.